Totul despre taxe – taxe pe câştig

Taxa pe câştig (income tax) în USA (United States of America) a fost stabilită în 1913. Începănd cu acel an, orice om care lucrează în USA, fie cetăţean sau nu, este obligat să plătească taxe pe câştig.

În USA există patru tipuri de taxe pe câştig:

 1. Federal income tax
 2. State income tax
 3. Local income tax
 4. FICA (Federal Insurance Contribution Act) – Social Sequrity & Medicare
 1. Federal income tax – este o taxă la nivel întreg al teritoriului American. Agenţia responsabilă pentru taxele Federale este IRS (Internal Revenue Service). Taxa Federală este 10-12% din câştigul total. Timpul recuperării taxei Federale este de la 4 – 10 săptămâni. Toţi participanţii programului Work & Travel sunt obligaţi să plătească această taxă Federală.
 1. State income tax – este un impozit la nivel de stat în SUA şi diferă în fiecare stat aparte. Taxele statelor diferă între 3 – 6%. Pentru taxele statale sunt responsabile nişte agenţii speciale (State Department of Revenue). Recuperarea taxei, precum şi durata procesului, depinde de statul în care aţi lucrat. Timpul recuperării impozitelor de stat este de la 4 – 12 săptămâni. Nouă dintre state nu au taxe statale: Alaska, New Hampshire, Tennessee, Florida, South Dakota, Washington, Nevada, Texas şi Wyoming. Toţi participanţii programului Work & Travel sunt obligaţi să plătească taxe statale.
 1. Local income tax – este o taxă care depinde de statul în care vă găsiţi. În foarte puţine state această taxă să reține din salar, însă acolo unde există, toţi sunt obligaţi să îl plătească. Este foarte mic. Deseori sub 1%. Recuperarea acestei taxe locale este legată cu recuperarea taxei voastre de stat. Unele state recupereaza taxa locală, unele nu.
 1. FICA / Social Sequrity and Medicare tax – reprezintă asigurarea de pensie şi de sănătate. Taxa FICA este de 15.3% din câştigul total şi după lege, jumate plăteşte angajatorul, iar cheltuieliile din a doua parte o suportă angajatul. Procentul plătit de angajat este 7,65% (6,2% Social Sequrity şi 1,45% Medicare). Dacă aţi fost în SUA pe baza vizei de tip J, M sau F, nu sunteţi obligaţi să plătiţi aceste taxe. Dacă angajatorul a făcut greşeală şi a început să deducă taxa FICA participanţilor cu tipul de viză J, M sau F, problema se poate rezolva în două moduri. Modul cel mai simplu pentru a rezolva această problema este să anunţaţi angajatorul despre drepturile voastre în SUA și referitor la viza cu care aţi venit în SUA. Datoria angajatorului este să vă plătească suma reţinută în urmatorul check. Instruiţi angajatorul să citeasca publicarea 519, capitolu 8, pagina 45 (IRS Pub 519 chapter 8, page 45), unde scrie foarte clar că voi, la fel ca şi toţi participanţii programului cu viza J, M sau F, nu trebuie să plătiţi acestă taxă. Daca nu reuşiţi să obţineţi acest impozit de la angajator, puteţi aplica la autorităţile fiscale în SUA, pentru recuperarea acestei taxe. Procesul de recuperare FICA (Social Sequrity and Medicare) poate dura şi până la un an de zile.

 

W-2 Form

La sfârşitul anului fiscal, după lege, angajatorul este obligat să reprezinte angajaţilor săi raportul despre câştigurile realizate şi taxele plătite, aşa numite formulare W-2 (W-2 Form). Formularul  W-2 este cel mai important document pentru recuperarea taxelor. Câţi angajatori aţi avut în SUA, atâtea formulare W-2 aveţi. Angajatorul este obligat să trimită formularul W-2 angajaţilor săi, cel târziu până în 31 ianuarie următorul an. Formularele W-2 să trimit prin poştă sau electronic.

Să fiţi siguri că angajatorul vă va trimite formularul W-2 la adresa potrivită, este foarte important în momentul de angajare să completaţi corect formularul W-4 (W-4 Form). Adresa trecută în formularul W-4 este adresa unde vi se trimite formularul W-2.

În cazul în care la sfârsitul anului nu aţi primit formularul W-2, recuperarea taxelor se poate obţine şi pe baza ultimelor pay slip-uri. Pay slip-ul este o parte din pay check care după încasarea baniilor, rămâne la voi. Ultimul pay slip conţine aceleaşi informaţii ca şi formularul W-2, de aceea este foarte important să salvaţi ultimele pay slip-uri de la toţi angajatorii.
Pay slip-ul nu este un document pentru recuperarea taxelor, de aceea se pot ajunge la anumite complicaţii în legătură cu recuperarea acestor taxe, care ar putea extinde acest proces.

Documentele necesare pentru recuperarea impozitelor:

  • Copie după cartea socială ( SSN )
  • Copie după prima pagină din paşaport
  • Copie după Formularul W-2 sau copie după ultimul pay slip 
  • IRS formular 2848 (PDF)

Observaţie: este foarte important să menţineţi toţi angajatorii la care aţi lucrat în SUA.

Dacă aţi călătorit pe baza vizei de tip J, M sau F şi din greşeală angajatorul v-a reţinut din salar și taxe FICA (Social Security and Medicare), este necesar să ne trimite-ţi următoarele acte:

Toate documentele necesare le puteţi descărca pe pagina documente necesare.

Există două variante cum puteti recupera taxele:

 1. Check-ul trimis la adresă. Se aşteaptă in medie de la 6-14 săptămâni
 2. Depozit direct in contul vostru din SUA. Aşteptarea pentru depozit este 4-8 săptămâni

Daca aveti nelămuriri despre taxele din SUA, contactaţi-ne şi vă vom răspundem cât mai repede posibil.

povracajporezaTotul despre impozit